Hímzőmesterség
A kézimunkázás hagyománya nálunk "családi örökség". Nagyanyám nagyon szeretett és tudott kézimunkázni, én pedig már gyerekfejjel megcsodáltam gyönyörűen hímzett holmijait. 8 éves korom körül aztán megtanított hímezni. A szabadkézi hímzés öltései mellett a keresztszemes varrástechnikájával is megismertetett. Az előzőt egy rózsamintás terítőn, az utóbbit egy beregi keresztszemes munkán gyakorolhattam. Még mindkét darab megvan, édesanyámnál.

Látva, hogy ügyesen forgatom a tűt, édesanyám a horgolás rejtelmeibe vezetett be. Gyerekfejjel nehezen értettem, miért tart több órán keresztül annak gyakorlása, hogy a fonal szabadon csússzon a kézen. Ma nagyon hálás vagyok ezért.

Mindketten viszonylag nagy mintagyűjteménnyel rendelkeztek. Bazár, Párizsi Divat, Magyar Úrasszonyok Lapja mellékletei, illetve az igazán nagy kincsek: dédnagyanyám örökségeként, kézzel festett mintalapok. Ezeket, amikor látták milyen buzgalommal vetem magam a munkába, nekem adták. A mintatervezés-rajzolás alapjait édesapámtól tanultam, vannak rajzaim, melyeket tőle kaptam.

Hobbim a gimnáziumi éveket kivéve végig megmaradt, sőt egyre mélyült. Egyetemi éveim alatt nagy segítséget nyújtott a vizsgaidőszakban, mint pihentető, kikapcsolódást biztosító foglalatosság.

Elkezdtem gyűjteni a hímzéssel, a különböző hímzéstechnikákkal kapcsolatos könyveket, s mivel a 80-as évek végén nem volt divat a kézimunka, az antikváriumokban sok régi kiadványhoz jutottam hozzá. Többek között Thérése Dillmont örökbecsű kézimunka enciklopédiájához (magyar nyelvű kiad. 1900 körül), A DMC Könyvtár több füzetéhez, és a Beyers kiadó kézimunkakönyveihez. Bertha Schwetter kimerítő, tökéletesen illusztrált könyve nagy segítséget nyújtott ahhoz, hogy több, általam nem ismert technikát elsajátíthattam. Egy nagyon kedves házaspár segítségével hozzájutottam a Tündérujjak 1924-1944 között megjelent füzeteihez, mintalapokkal együtt. Népművészeti gyűjteményem is gyorsan gyarapodott.

Ma a kézimunkakönyv, -folyóirat gyűjteményem mintegy kétezer kötetet tesz ki, s akkor nem számolom ide azt a számtalan könyvet, amelyek hasznos segítséget nyújtanak mintáim megtervezésekor (régi botanikai kiadványok, művészeti könyvek).

A hímzés gyakorlása mellett nagyon érdekesnek találtam a hímzés történetét, így szívesen keresgettem ezzel foglalkozó kiadványokat is.

Örülök, hogy szerencsés lehetek és a hobbim egyben a foglalkozásom is.


vendégkönyv
webdesign
Munk Katalin